2017. június 23., péntek
Hulladékból készít házat egy vállalkozás
2011. május 25. | Utolsó módosítás: 2011. május 25., szerda, 13:20
Háztartási szemétből állít elő házat egy hazai vállalkozás. A hordozható épület prototípusa már elkészült, annak alapján akár a sorozatgyártás is megkezdődhetne, új teret nyitva a hulladék másodlagos felhasználásának.
Szilvássy Mihály, az eljárás kidolgozója, az eredetileg műanyag feldolgozásra berendezkedett Szilplast Kft. vezetője az MTI-Pressnek elmondta, hogy tízéves fejlesztés eredményeként sikerült szemétből a fadeszkához hasonló tulajdonságú lapokat előállítani, amelyek az épület elemeit adják. Ehhez munkatársaival olyan speciális gépet konstruált, amely a bele táplált, lényegében a kukákból kiürített hulladékot - ételmaradék, konzervdoboz, műanyag flakon, fólia - magas hőfokon összepréseli, drazsírozza, és az apró szemcséket különleges eljárással olyan anyaggá gyúrja egybe, amelyből aztán teherbíró, a víznek, lúgnak, savnak ellenálló, egy négyzetméter nagyságú - 2,5 centi vastag, 25 kilogramm súlyú - lapok készülnek. Ezekből az elemekből pedig egy 20 négyzetméteres, konyhából, WC-ből, szobából álló, kocka formájú nyeregtetős házat terveztek, amely darus autóval bárhova letehető.

   

A háztartási hulladék kezelése, szállítása, tárolása
világszerte növekvő gondokat okoz.

A háztartási hulladék - a mindent elöntő szemét - kezelése, szállítása, tárolása világszerte növekvő gondokat okoz, és csupán kisebb hányadát hasznosítják újból. Nálunk évente lakosonként hozzávetően fél tonnányi ilyen szemét keletkezik, amivel az Európai Unión belül a középmezőnyhöz tartozunk. Ettől a roppant mennyiségtől megszabadulni sem olcsó dolog, tonnánként tizenhétezer forint maga a lerakás, és ehhez még a szállítás költsége is járul. A szakember ismertetése szerint ráadásul a talajban a műanyag hulladék lebomlásához, a természeti körforgásba való visszakapcsolódásához 400 évre van szükség, következésképpen a szemét tárolása a környezetet is megterheli, veszélyeztetve az ökológiai egyensúly fennmaradását. A Csendes-óceánon például magyarországnyi úszó szigetek ringanak a vízen az áramlás által egymáshoz sodort műanyag flakonokból, ami fenyegeti az óceán élővilágát.

Az új magyar eljárás ezeken a szeméttárolási gondokon enyhíthet. A speciális gép naponta 2,2 tonnányi kész terméket képes előállítani, miután a betáplált hulladékmennyiség húsz százaléka a nedvességtartalom kipréselése nyomán elveszik. Mivel a túlélőház tíz tonnát nyom, az eljárással 5 nap alatt 20 ember évi háztartási hulladékából elő tudják teremteni az elemeket, vagyis ennyi idő alatt lényegül át a terhet jelentő szemét hasznos épületté - állítja Szilvási Mihály. E logika mentén egy átlag 30 ezer lakosú város évi háztartási hulladékából a költséges tárolás helyett túlélőház-gyártásra berendezkedve hozzávetőleg 1400 hasznos épület készíthető, persze ehhez több gép beállítása szükséges.

Az eljárás kidolgozója szerint ezek a túlélőházak elsősorban a katasztrófa sújtotta vidékeken, például árvizek esetén szolgálhatnak ideiglenes lakhelyként a kényszerűségből tető nélkül maradó családoknak. A helyzet rendeződése után az épület úgy ahogy van, padlóstól, nyeregtetőstől egyszerűen elszállítható valamilyen új helyszínre.

Ugyanakkor a szemétből készített elemek az árvízi töltések megerősítésénél is kapóra jöhetnek. A gátak fő ellensége a bennük megbújó rágcsálók, amelyek apró járataikkal fellazítják a rézsűt alkotó talajt, szabad utat engedve a beszivárgó, a töltést tönkretevő víznek. Akár több 100 kilométeres folyószakaszon lehetne ebből az időnek, víznek, rágcsálónak ellenálló olcsó anyagból biztonságossá tenni a gátakat. A hulladékban lévő termékdíj révén pedig az alapanyag gyakorlatilag ingyen állhat rendelkezésre.

Szilvássy Mihály most befektetőkkel tárgyal a különleges eljárás hasznosításáról. Az általa kidolgozott szemételnyelő gép előállítási költsége hatvanmillió forint. A berendezés működésbe állítva 10-12 új munkahely létrehozását is eredményezheti. A gép megépítése viszonylag egyszerű, így akár valamilyen vasüzem használaton kívül álló műhelyének eszközeivel hozzá lehet kezdeni a sorozatgyártáshoz.

Kapcsolódó cikkek:
Forrás:
origo
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum