2017. június 23., péntek
Valami egészen más az útépítésben is
2011-05-23 16:26:29 | Utolsó módosítás: 2011. május 23., hétfő, 16:26 | Galéria: 10 kép
Az elmúlt évtizedekben egyre többen kezdték el a térköveket használni, ám a mai napig igen sok tévhit övezi ezt a technológiát. A tervezők új irányt adnak a magyar útépítésnek.
Ma jóval költséghatékonyabban és gyorsabban kell utakat építenünk, mint régen. Ráadásul mindannyian igényes utakra vágyunk a lakóövezetekben is, de eddig nem minden esetben tudtuk elérni a legjobb megoldást anyagi vagy technikai akadályok miatt. S mivel építeni kell, időnként kompromisszumokra kényszerültünk. Ez a korszak most mindörökre lezárult. Az elmúlt évtizedekben egyre többen kezdték el a térköveket használni, ám a mai napig igen sok tévhit övezi ezt a technológiát. Lássuk ezeket!

   

 Az út terhelhetőségét az alapozás minősége határozza meg.

Sokan gondolják úgy, hogy a térköves utak drágák. Nem igaz. A kipróbált gördülő köves technológiával az útépítési költség körülbelül húsz százalékkal kisebb, a fenntartása pedig mindössze töredéke az eddiginek.

Van, aki azt hiszi, hogy az ilyen út terhelhetősége gyenge. Nem igaz. Az út terhelhetőségét az alapozás minősége határozza meg. A fedőréteg (aszfalt, térkő vagy téglakő) nem befolyásolja azt.

Mások úgy tudják, hogy lassú vele a kivitelezés. Ez sem igaz. Korábban így volt, de ennek vége. Az utak hamarább elkészülnek, hiszen ez a technológia a kézi térkő-terítéshez képest négyszer-ötször gyorsabb építést tesz lehetővé.

A következő tíz-húsz évben döntően megváltozhat az egész ország arculata és közérzete azáltal, hogy a tervezők új irányt adnak a magyar útépítésnek. A sok kis projekt fokozatosan összeadódik majd és együtt formálják át a környezetet. A külföldön már számos helyen bevált technológiával közösen kényelmessé és otthonossá tehetjük lakóövezeteinket. Egészen más hangulatot varázsolhatunk a köztereinkre, s mindez semmivel sem igényel több forrást a jelenlegi útépítési
módszerekhez szükséges költségeknél!

Az anyagot mintegy „szőnyegként” terítő gördülő köves technológiával gyorsan, kényelmes és megfizethető utakat építhetünk a lakóövezetekbe. Veszprémi és Veszprém-környéki vállalkozók és a Holcim Hungária Zrt. térítésmentes összefogásával már épül is az első egy kilométeres szakasz a veszprémi állatkert és a körgyűrű között. A beruházás értéke 130 millió forint. Most végre mi dönthetjük el, hogy továbbra is irigykedünk a nyugati szomszédok csodálatos lakóövezeteit járva, vagy magunk hozunk létre nemes egyszerűséggel olyan utat, melyeken mások fognak ámulni. Kizárólag rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk.

Kapcsolódó galéria:
Kapcsolódó cikkek:
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum