2017. június 23., péntek
Vállalati ökológiai lábnyom
2011. május 23. | Utolsó módosítás: 2011. május 23., hétfő, 13:55
Az ökológiai lábnyomról tartanak előadást a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.  A mutató számítása néhány éven belül kötelező lesz ugyanúgy, mint a számviteli nyilvántartások vezetése.
   
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozatának szervezésében 2011. május 26-án (csütörtökön) 16 órai kezdettel a Kamara székházának (9021 Győr, Szent István u. 10/A) Klauzál termében „Vállalati Ökológiai Lábnyom” címmel tart előadást Dr. Szigeti Cecília, a Széchenyi István Egyetem egyetemi adjunktusa, a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

A rendezvény célja az ökológiai lábnyom mutató tartalmának és számításának megismertetése. A mutató számítása néhány éven belül kötelező lesz ugyanúgy, mint a számviteli nyilvántartások vezetése. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a vállalkozások vezetői megismerjék a mutatót és tisztában legyenek számításának folyamatával. Az érdeklődők gyakorlati példákkal, konkrét feladatokkal és példákkal színesített előadást hallhatnak! A rendezvényen a részvétel térítésmentes, de vállalatok számára regisztrációhoz kötött.

Mit jelent az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az emberek egy csoportja (ország, vagy város lakói, vállalat dolgozói) a Föld erőforrásaiból mekkora részt használnak fel fogyasztásukkal. Kiváló kommunikációs eszköz egy vállalat környezettudatosságának bemutatására, a változások hatásának szemléltetésére. Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az ökológiai lábnyom jelenti. A mutató bevezetését az ENSZ támogatja és Magyarország csatlakozott egy nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek keretében vállalta, hogy 2015-re bevezeti az ökolábnyom mutatót.

Az ökológiai lábnyom alapgondolata az, hogy a fogyasztást ki lehet fejezni az elfogyasztott javak megtermeléséhez szükséges földfelszín méretével. Ez lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk különféle népességi csoportok környezetre gyakorolt hatását. A „pénz” helyett minden tevékenység értékelésére a „földterületet” használja a koncepció, ezért jól kiegészíti – nem helyettesíti! – a pénzügyi mutatókat.

Feléljük bolygónk tartalékait. Ma lakosonként világviszonylatban 1,8 hektár termőtalaj áll rendelkezésre az egyéni fogyasztási igények kielégítéséhez, ezzel szemben személyenként 2,2 hektárt használunk - az emberiség tehát nagyon gyors tempóban éli fel bolygónk tartalékait. Egy cég ökológiai lábnyoma egyértelműen kiszámolható azzal a módszerrel, melyet a Global Footprint Network hálózat 16 egyetem közreműködésével dolgozott ki. 

Bővebb információ:

Dr. Szigeti Cecília, Tel.: 20/9130-503, E-mail: szigetic@sze.hu
Mészáros Gábor, Tel.: 20/3131-703, E-mail: mg@goodwill-pr.hu

Kapcsolódó cikkek:
    Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
    2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
    Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum