2017. június 23., péntek
Az adósok idegeire mehet az új társasházi törvény
2011. május 19. | Utolsó módosítás: 2011. május 19., csütörtök, 11:14
A szakemberek szerint elvileg ugyan könnyebb lesz fellépni a közös költség fizetését elbliccelőkkel szemben, de a házak pénztelensége miatt csak a pszichés hatásban lehet igazán bízni.
Három hónapnyi tartozás után bejegyezhető jelzálogjog és gyorsabb bírósági eljárás - az új társasházi törvény mindenek előtt ezzel a két módosítással könnyítené meg a nemfizető lakókkal szembeni fellépést.

   

Többnyire a rendesen fizetők finanszírozzák házak működését.

A társasházi törvény december végén elfogadott és januárban életbe lépett módosítása - mely részben a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésén, részben pedig az elfogadott kormánypárti módosító indítványokon alapul - több olyan változást is hozott, amely megkönnyíti a nemfizetőkkel szembeni fellépést. Januártól a közgyűlés az eddigi hat helyett már a három hónapnak megfelelő közös költség összegével tartozó tulajdonostárs ingatlanát jelzálogjoggal terhelheti meg, és mindössze 30 napos határidőt szabott a törvény a bírósági eljárás elindításának is. A minisztériumi indoklás szerint a javaslat egyik céja az, hogy a "társasházi tulajdonosok fizetési fegyelmének erősítése érdekében" a közös képviselőnek, illetve az intézőbizottság elnökének lehetőséget adjon a nemfizető tulajdonostársakkal kapcsolatosan a "hatékonyabb és gyorsabb fellépésre".

"A három hónapos tartozás után lehetővé tett jelzálogbejegyzés inkább csak pszichésen hathat, nem fűzünk hozzá nagy reményeket" - mondta az [origo]-nak Langer Ivánné, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. "A társasházak is pénzszűkével küzdenek, így nem feltétlenül tudják finanszírozni a több tízezer forintba kerülő bejegyzéseket" - magyarázta az elnök. A jelzáloggal való fenyegetés hitelességét csökkentheti, ha nincs pénze a társasháznak, a jog bejegyzése ugyanis pénzbe kerül, amit a háznak kell kifizetnie. "A jelzálogjog bejegyeztetésének eljárási költsége jelenleg 12 600 forint, és alkalmanként nagyjából ugyanekkora ügyvédi díjjal is lehet számolni, ezért kérdéses, hogy hány társasház fogja vállalni a bejegyeztetés anyagi terhét. Különösen úgy, hogy ez a módszer rendszerint nem jelent azonnali pénzt a társasháznak, inkább csak egy biztosítékot a későbbiekre vonatkozóan" - mondta felvetésünkre Jány Attila ügyvéd, a Dr. Jány Ügyvédi Iroda vezetője.

Sulyok Zoltán társasházkezelő kérdésünkre szintén azt mondta, hogy a házak pénztelensége miatt inkább csak a pszichológiai hatással lehet számolni, főleg, hogy a fizetés elmaradása csak az esetek elenyésző hányadában magyarázható azzal, hogy a lakónak valóban nincs pénze a közös költségre. "Tapasztalataim szerint a lakók 30-40 százaléka rosszul fizet, az adósok 10-15 százaléka katasztrofális fizető, ez utóbbi csoportból pedig nagyjából minden ötödik esetre igaz, hogy tényleg nincs pénz" - mondta Sulyok Zoltán.

Az alapprobléma rengeteg embert érint: többnyire a rendesen fizetők finanszírozzák - adott esetben kényszerűen megemelt közös költségen keresztül - a házak működését, miközben a lakóközösség egy része egyáltalán nem veszi ki a részét a teherviselésből, gyakran akkor sem, ha anyagi lehetőségei ezt megengednék. Langer Ivánné úgy becsülte, százezren is lehetnek, akik 3 hónapnyi tartozást halmoztak föl, azaz akiket e pillanatban potenciálisan fenyegethet a jelzálogjog bejegyzése. "Ők ettől aligha fognak pontosabban fizetni, hacsak nem akarják éppen eladni a lakásukat, vagy hitelt felvenni - ez esetben lehet jelentősége a jelzálogjognak, ekkor várható ugyanis, hogy az adós megijed" - tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó cikkek:
Forrás:
origo
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum