2017. június 23., péntek
5 tippel több tízezeres spórolás
2011. május 9. | Utolsó módosítás: 2011. május 9., hétfő, 10:49
Még ha odafigyelünk is a kiadásainkra, érdemes időről-időre felülvizsgálni az életmódunkat. Néhány apró változtatás a lakásban, s máris évente tízezrek maradnak a pénztárcánkban.
Levegővel dúsítva 

A vízcsapokra szerelhető úgynevezett perlátor egy fémszövetes szűrő, ami a víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja azt. Használatával 30 százalékkal csökkenthető a vízfelhasználás az egyes csaptelepeknél. Az ára – 3-6000 forint – hamar megtérül, azt pedig észre sem lehet venni, hogy a megszokottnál kevesebb vizet enged át.

Izzót csak energiatakarékosat

   

Egy pici szerkezettel sokat spórolhatunk a vízfogyasztáson.

Az energiatakarékos izzóknak nemcsak tízszer hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos égőknek, de csak negyedannyi energiát használnak fel. Érdemes a gyanúsan olcsó típusok helyett márkásat választani, hogy elkerüljük a nehézkes bemelegedést.
Érdemes meggondolni, melyik helyiségekben cseréljük le az izzót energiatakarékosra, a gyakori le-fel kapcsolgatásokkal ugyanis többet fogyaszt, mint egy hagyományos izzó. Ott javasolt váltani, ahol huzamosabb ideig, de mindenképpen öt percnél többet tartózkodunk.
Az energiatakarékosnál még jobb befektetésnek bizonyulnak a LED-izzók, melyek az energiatakarékosokhoz képest feleannyit, a hagyományos izzókhoz képest pedig tizedannyi áramot fogyasztanak.
 
WC-tartály-nehezék

Ha a régi típusú WC-ket lehúzzuk, a tartályban lévő összes víz lefolyik, ami sok esetben pazarlás. Az úszóra helyezett nehezék azonban lehetővé teszi, hogy csak annyi víz folyjon ki, ameddig a lehúzva tartjuk a WC-t.
A korábbi vízfelhasználás negyedére-ötödére csökkenthetjük az öblítéssel járó vízfelhasználást, alig 2000 forintos befektetéssel.

Okosan főzni

Érdemes a nagyobb, hétvégi főzéseknél optimalizálni a munkafolyamatot, hogy alacsonyabb legyen a számla. Mindig akkora edényt használjnuk, mint amekkora a főzőlap mérete, a főzés legutolsó fázisában pedig öt-tíz perccel korábban lekapcsolhatjuk a tűzhelyet, hiszen azután még ennyi ideig meleg marad a sütő vagy a főzőlap.
A hosszú főzési idejű ételek esetében, mint például a húsleves, forrás után felesleges magasabb fokozaton készíteni az ételt, mert nagyobb hőfokra állítva sem fog a hús hamarabb megpuhulni, hiszen a víz nem lesz melegebb a forráspontjánál...

Rendszeres kiadások

A rendszeres kiadások felülvizsgálatával havonta akár ezreket spórolhatunk. Ilyen például a kábeltévé, az internet díja, vagy a mobiltarifa, amelyből könnyen lehet, hogy találunk kevezőbbet is a piacon – gyakran még a saját szolgáltatónknál is –, de folyószámlavezetési díj is mérlegelésre érdemes. 

Kapcsolódó cikkek:
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum