2017. június 23., péntek
Hogy verik át a lakásvásárlókat?
2011. március 7. | Utolsó módosítás: 2011. március 7., hétfő, 16:49
A hatalmas lakáskínálat és az eladók alkukészsége mellett sem könnyű manapság lakást vásárolni, az óvatlan vevőket számtalan csapda fenyegeti - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.
Egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben azok a fogyasztók, akik lakást szeretnének venni - még az alacsony árak ellenére sem. A piacon szerencsére sok közvetítő segít a megfelelő ingatlan kiválasztásában, nem árt azonban az óvatosság - hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők. Előfordult például, hogy az ingatlanos csupán egy kis adminisztráció miatt kérte meg a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt és azon pár személyi adatot töltsön ki, anélkül, hogy elmondta volna, mit is tartalmaz a nyomtatvány.

Kevesen tudják viszont, hogy ezzel egy megtekintési nyilatkozatot töltenek ki, amelyen apró betűvel az szerepel, hogy ha a lakást nem az ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor több százezer forintos kötbért kötelesek megfizetni az ingatlanos cégnek. Ezért, és hogy később ne érjen minket kellemetlen meglepetés, hatványozottan igaz a megállapítás a lakásvásárlásra: mindig nézzük meg, mit írunk alá!

Sok fogyasztó kifogásolta azt is, hogy az ingatlanhirdetésben ígért tulajdonságok több esetben nem fedték a valóságot. Ha már kinéztük álmaink otthonát, akkor is több dologra figyeljünk. Családi házaknál jó, ha a vásárlás előtt statikussal nézetjük meg az épületet, hiszen egy repedés vagy más hasonló statikai hiányosság később akár milliós nagyságrendű anyagi kárt tud okozni, nem is beszélve életünk biztonságáról.
 
Társasházaknál hasznos körbekérdezni a szomszédokat a környékről, a házról, valamint a lakóközösségről. Érdemes megkeresni a közös képviselőt is, aki ezek mellett azt is tudja, hogy az adott társasház elnyert-e valamilyen felújítási pályázatot, tervezi-e panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőre nézve ez is komoly havi kiadásokat jelenthet.

Fontos tájékozódni  a közelmúltban elvégzett karbantartási-javítási munkálatokról, illetve nem árt tisztában lenni azzal, hogy a társasháznak van-e esetlegesen fenn álló közüzemi tartozása.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlanra vonatkozó hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése, amelyből megtudható, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, illetve, hogy az adott ingatlanra bejegyeztek-e valamely olyan jogot, amely a mi tulajdonszerzésünket akadályozza, korlátozza, illetve hogy a kiszemelt ingatlan nem áll-e végrehajtás alatt.

Amennyiben a lakást használtan vettük és rejtett hibákra bukkanunk, úgy a hibás teljesítés miatt elsősorban kijavítást, kicserélést kérhetünk az eladótól vagy igényelhetjük a vételár leszállítását, végső soron pedig el is állhatunk a szerződéstől.

Az  újonnan épített lakást vásárlók az átadás-átvételi eljárástól számított három éven keresztül tudják az esetlegesen fellépő hibák miatti jótállási igényüket érvényesíteni, közvetlenül az eladóval szemben.

Kapcsolódó cikkek:
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum